• A Kamara ez év januárjában új orvosi bértábla javaslatot nyújtott be a tisztességes gyógyítás feltételeinek kiharcolásáért. Az emelés oroszlánrészét egy lépésben, 2021 januártól kívánjuk megkapni. A bértábla itt található.
  • A tárgyalások még nem zárultak le, de az előző évek tapasztalatai alapján megvan az esélye annak, hogy az orvos-társadalom a jövő évi költségvetésben sem kapja meg az őt megillető bérbeni elismerést. Félő, hogy folytatódik a dolgozók kizsákmányolása, az egészségügy tovább romlik.
  • Ennek elkerülésére a nyomásgyakorlás lehetősége a kezünkben van: mondjuk fel önként vállalt többletmunkánkat, de adjunk garanciát a társadalomnak, hogy járványhelyzetben az orvostársadalom – ahogy eddig is – tenni fogja a dolgát.
  • A Magyar Orvosi Kamara koordinálja az önként vállalt többletmunka felmondásokat, így együtt győzni fogunk!
  • Kérjük, ide kattintva csatlakozz, fogjunk össze!

Kedves Kollégák!

A miénk legszebb hivatás.

Sokat adtunk érte: fiatal éveket a könyv felett, ügyeleti órákat a család, időskori munkát a nyugdíj helyett.

Áldozataink ellenére most ott tartunk, hogy ha szépen szeretnénk művelni, hivatásunkat meg kell védenünk. Idestova harminc éve várjuk, hogy nyugodt körülmények között és tisztességes megélhetés mellett a gyógyításra és az abban való kiteljesedésünkre figyelhessünk. Sajnos ki kell mondani, az elmúlt évtizedekben kizsákmányolták a hivatástudatunkat. Egyre több kollégánk keres külföldön boldogulást, egyre többen betegszenek meg fizikálisan, lelkileg, vagy megy tönkre a családi életük. Holott az egészségünk megőrzése nemzetbiztonsági érdek. Mindig az lenne, de most, a járványveszélyes időszakban az egész ország láthatja, érezheti, hogy milyen áldozatot, többletkockázat-vállalást követel hivatásunk. Ha valamikor, most időszerű volna, hogy hivatásunk fontosságát, megbecsülésünk halaszthatatlanságát elismerjék. A politika azonban kivár.

Az Orvosi Kamarának feltett szándéka 2020-ban döntésre vinni a sorsunkat.

Az év elején publikált bértáblánk azt a minimumot jelenti, ami szükséges ahhoz, hogy a betegek biztonságban legyenek, a kollégáink itthon képzeljék el a jövőjüket és elindulhasson a szerkezeti reform. Józan kérésünk van: a béreket az osztrák orvosi jövedelem kb. 55%-ban határoztuk meg, figyelembe véve a két ország gazdaságának különbségét. Bruttó órabérben a kezdő orvosnak kb. 3500, a kezdő szakorvosnak 6800 Ft-os órabért kérünk.

A Kamara új vezetése megadta a bizalmat a döntéshozóknak, elfogadta azt a tényt is, hogy lezárt idei költségvetés mellett az bérrendezés érdemi része csak 2021-re ütemezhető, de az eddig jellemző, parttalan és lényegében eredménytelen tárgyalásokat vég nélkül folytatni nem kívánja. Nem engedjük úgy elkezdeni a 2021-es évet, mint az előzőeket, hogy az orvosbérek rendezése ismét elmarad. A korábbi kudarcok oka az orvostársadalom egységes fellépésének, a felőlünk érkező nyomásnak a hiánya volt. Ezt megváltoztatva az orvostársadalom képviselőinek országos gyűlése 2019. november 30-án az önként vállalt többletmunka felmondásának koordinálása mellett döntött. Ennek időben elhúzódó sajátosságai miatt a szükséges lépések előkészítését most meg kell kezdenünk.

Mit kell tennünk?

A csatát nem egyenként kell megvívnunk. A kamara vezetőségében azon dolgozunk, hogy minél szabályozottabban, minél többen, egyszerre vállalva fel a nyomásgyakorlást, a jog teljes védelmében lépjünk. Most csak annyi a teendő, hogy amennyiben egyetértesz a kamara követeléseivel, a lenti linket követve jelezd, hogy részt veszel az összefogásban. Arra kérjük a magyar orvosokat, hogy mutassák meg, a mi erőn felüli teljesítményünk nélkül mire képes ma az egészségügy:

  • mondjuk fel az önként vállalt többletmunkát munkahelyeinken, illetve ne vállaljunk több ügyeletet, mint amit a törvény maximálisan előír (ennek egyszerű szabályait itt leírjuk).
  • Ha valaki külsős ügyeletesként ügyel, arra kérjük, szüneteltesse ezt a tevékenységet.
  • Akik munkakörüknél fogva nem tudják felmondani az önkéntes többletmunkát, vagy nem ügyelnek, a szabályok teljeskörű betartásával való munkalassítással tudnak csatlakozni kezdeményezésünkhöz.

A visszajelző kollégák többletmunkát felmondó nyilatkozatát letétbe helyezzük a Kamara jogászainál. Ha eljön a szükséges és alkalmas idő, koordináltan, egységesen fogjuk felmondani a többletmunka szerződéseket.

Természetesen a hivatástudatunk és a hippokratészi eskü mindannyiunkat kötelez, járványhelyzetben nem fogjuk felmondani a többletmunka szerződéseket, sem más módon veszélyeztetni a betegellátást. Ugyanakkor a felmondások begyűjtését el kell kezdeni, és szükség esetén járványhelyzet alatt is szembesíteni kell a kormányt azzal, hogy milyen széleskörű az orvostársadalom elégedetlensége. Fel kell hívni a figyelmet, hogy érdemi változtatás nélkül, a járványügyi helyzet elmúltával az ügyeleti rendszer nem lesz tovább fenntartható, azt jelenleg is csak a hivatástudatunkra alapozott jelentős, önkéntesen vállalt többletmunka tartja fenn.

Ha élesítenünk kell, ez a lépés egy befektetés lesz. Rövid távú anyagi kiesés a hosszú távú stabilitásért, a mentális és fizikai egészségünkért, a családunk boldogulásáért. Hogy véget érjen a hajszoltság, jobb orvosai lehessünk a betegeinknek, egészségesek maradhassunk magunk is és ott lehessünk a családunk fontos pillanatainál. A munka mennyisége helyett a minőség javítására törekedhessünk.

Úgy gondoljuk, komoly esély van arra, hogy az orvostársadalom a rendszerváltás óta először egy szakterületeken átívelő kritikus tömeggé álljon össze. Bízzunk magunkban, és közösen elindíthatjuk a változást!

Kérjük itt jelezzétek, milyen formában tudjátok segíteni a sikert, keresni fogunk, hogy egyeztessük a részleteket.

 

Köszönettel,

A Magyar Orvosi Kamara

Amennyiben kérdése, észrevétele van a következő e-mail címen teheti meg: tobbletmunka@mok.hu